reklama
kategoria: Zdrowie
1 czerwiec 2020

Poznaj dzikie rośliny jadalne

fot. nadesłane
Mlecz (mniszek lekarski), nasturcja, pokrzywa, bratki polne, podbiał pospolity – czy wiesz, że nadają się do jedzenia? Mimo nachodzących Cię wątpliwości, warto spróbować, jak smakują. Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie dzikich kwiatów w naszej kuchni, np. można przyrządzić je tak jak warzywa, albo po prostu dodać je jako przyprawy. Znanymi zabiegami na tym polu są pęczki stokrotek, które można dodać po prostu do sałaty, albo płatki mleczu dodawane do… twarogu! Rośliny te mają swoje zalety: są niskokaloryczne i bogate w witaminy i minerały, zawierają błonnik, a także cenne olejki eteryczne.
REKLAMA
pogoda Gorlice
1.8°C
wschód słońca: 06:58
zachód słońca: 15:45
Koronawirus
małopolskie
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Gorlicach

kiedy
2024-11-25 19:00
miejsce
Dark Pub, Gorlice, Wąska 11
wstęp biletowany
kiedy
2025-02-22 18:00
miejsce
Kino Farys, Biecz, ul. Kazimierza...
wstęp biletowany